Ik ben een draagdoek moeder

25 september 2017


Ja, ik ben een draagdoek moeder. En dit blog gaat over dragen en waarom ik dit zo belangrijk vind. Hoe dat zo is gekomen ben ik denk ik door al mijn zwangerschapshormonen vergeten, maar ik kocht mijn eerste doek tijdens mijn zwangerschap van Joris in 2015. En inmiddels al een heuse ´stash´ aan draagdoek/zak gerelateerde artikelen in mijn bezit. De stash wordt overigens zeer onder controle gehouden door manlief, want ik mag niets meer bijkopen, voordat ik wat verkoop.
Wat niet altijd lukt, want twee weken geleden kwam ik toch een mooie doek tegen die ik echt moést hebben!
Namelijk een regenboogdoek ( i love color) met volkswagen busjes en laat dat nu hét automerk van Yoeri zijn én dat er op beide geboortekaartjes van mijn mannen er 1 prijkt!

 


Baby in de doek
Joris heb ik als baby zijnde veel gedragen in de doek. Hij had de eerste drie maanden geregeld last van krampjes en de doek hielp hier goed bij. Het was ook erg makkelijk, want dan kon ik in iedergeval iets in en om het huis doen. En wat is nu lekkerder om je baby dichtbij je te hebben? 

Ook Thijn, nu 5,5 week oud zit al elke dag in de draagdoek. Zowel bij Thijn als bij Joris kon ik niet gelijk beginnen met dragen, omdat ik een keizersnede had en met lopen en staan de wond wordt belast. Het advies is dan ook (ook trouwens na een vaginale bevalling) om het dragen op te bouwen en goed te luisteren naar je lichaam. Ook Thijn heeft last van krampjes en is in de draagdoek binnen 2 minuten stil.

 


Ik gebruik geweven draagdoeken, je kan er ook voor kiezen om een stretch doek te gebruiken, maar daar heb ik geen ervaringen mee. Naast de draagdoeken die ik heb, gebruiken wij (vooral Yoeri) ook een draagzak. Deze kregen wij van mijn moeder als kraamcadeau bij Joris. We kozen voor de emeibaby, na adviezen van andere draagzak gebruikers op de facebookgroep Draagpraat. De emeibaby is als een van de weinige direct geschikt voor pasgeboren baby's en gemaakt van draagdoeken stof en kan ook nog eens erg lang mee. Joris met maat 92/98 kan er zelfs nog in gedragen worden.

Dreumes/Peuter in de doek
Vaak hoor ik om mij heen, waarom zou je je kindje nog dragen in een doek als het al kan lopen of gewoon in de buggy kan zitten?
Het enigste antwoord wat ik kan geven is gewoon omdat het gezellig is en knus ;). En natuurlijk omdat in dit geval Joris het heel erg leuk vind.
Soms is het ook wel praktisch. Zo waren we in Duitsland op vakantie en bezochten we een oude stad en kozen we voor de draagzak, die we afwisselend konden gebruiken. Het stadje was namelijk gebouwd op een heuvel en met de oude keien was het geen doen om een buggy naar boven te duwen. We hadden tevens nog profijt van de draagzak omdat in het restaurantje waar we gingen lunchen geen kinderstoel aanwezig was, maar met hulp van de draagzak kon Joris toch goed zitten in een normale stoel.
Ook hebben we de draagzak gebruikt bij wandelingen in het bos, je gaat dan toch van afgebaande paden die je buggy of kinderwagen niet aan kunnen. Joris vond het geweldig (en wij natuurlijk ook)
Toen ik zwanger was van Thijn, heb ik Joris niet veel meer gedragen, er was eigenlijk ook weinig aanleiding toe. Ik had ook last van bekkenproblemen, waardoor Joris met zijn 12 kilo op mijn rug niet echt fijn was als extra ballast. Toch droeg ik Joris in mijn zwangerschap toch een paar keer nog. Eén keer in de dierentuin, nadat hij was gevallen op zijn knie en graag door mama gedragen wilde worden en niet meer in de buggy wilde. En één keer op de foute cross in de ringsling, zodat hij de trekkers en auto's beter kon zien.

Hechting
Ik schreef hier boven al, dat ik graag draag omdat het lekker is om mijn kind(eren) dichtbij me te hebben. Dit komt eigenlijk ook naar voren in de theoretische onderbouwing van het dragen.
Het instituut voor hechting (daar kan je cursus en training volgen om draagconsulent te worden) schrijft op hun website (
www.instituutvoorhechting.nl) hier het volgende over : "Iedereen hoopt dat zijn kinderen opgroeien tot verantwoordelijke, sociaal competente volwassenen. Daarvoor is eigenlijk maar een ding echt nodig: een goede hechting tussen ouders en kinderen. Hechting begint al voor de geboorte en gaat een leven lang door. De eerste jaren zijn echter cruciaal. Goede, veilige hechting bereik je door er te zijn voor je kinderen, ze serieus te nemen en tegemoet te komen aan hun behoeften en die van jezelf. In de praktijk kun je dat, zeker in die eerste jaren, doen door ze bij je te dragen in een doek of ergonomische drager."

Het is natuurlijk niet zo, dat als je je baby niet draagt in een doek of (ergonomische)zak dat je geen goede hechting of band hebt met je kind.
Maar wat wel duidelijk is, is dat jij je kindje eerst 9 maanden in je buik hebt gedragen. Daar je hartslag hoort en voel en dat dit het vertrouwdste is wat het kindje kent. Door het dicht bij je te dragen op je borst, hoort en voelt je kindje je hartslag en krijgt het ook vertrouwen en kan het dicht bij jou de wereld steeds een beetje meer ontdekken.

 


Wat zijn de voordelen van dragen
Ik draag omdat:
- Het gezellig en knus is
- Ik mijn handen vrij heb om dingen in huis te doen (de afwas, de was, stofzuigen), als mijn baby vind dat hij dichtbij mij moet zijn.
- Het helpt tegen krampjes
- Door mijn hartslag slaapt mijn baby beter (Joris slaapt zelfs nog steeds beter als hij bij ons in bed beland dan in zijn eigen bed, dan kan hij namelijk wel uitslapen tot half 8 of later)
- Het praktisch kan zijn om even snel te knopen (echt dat krijg je wel onder de knie) dan die loodzware wagenonderstel en wagenbak uit je te krappe kofferbak te halen.)
- Je kindje kan vanuit jouw veiligheid de wereld ontdekken.
- Het helpt tegen de prikkelverwerking.
- Je kan met een draagdoek of draagzak wel de paden op in het bos, kasteel, oude steden, die je met de buggy of kinderwagen niet kan doen.
- Ik zou zelfs al dragend borstvoeding kunnen geven! (Met Joris niet uitgeprobeerd, misschien met Thijn?)
- Je kan je doek gebruiken om om je kind en stoel heen te wikkelen als je in een restaurant terecht komt zonder kinderstoel.
- Je kan je doek gebruiken als extra dekentje of als hangmat ;)
- Ik mijn handen vrij heb om achter Joris aan te kunnen rennen.

Verslaving
Net als bij de wasbare luiers (eerder schreef ik over de aanschaf van de optrekbroekjes), is het hebben van een draagdoek een verslaving. Ik begon met een draagdoek die precies mijn kleurstelling had die ik mooi vond, en mijn maat had. Aan één doek en de draagzak die we cadeau kregen van mijn moeder hadden we toch genoeg? Het ging tot nu toe als volgt:
- Ik deed mee aan een testreis van een onbekend merk en kon daarna voor 50% van de kostprijs de doek overnemen door mee te doen met een loting en ik won.
- Ik wilde een ringsling, want die kan sneller knopen en je kindje makkelijker in en uit halen (makkelijk voor de lopende dreumes)
- Ik wilde een kortere doek, want dat is beter als je je dreumes op de rug wil knopen.
- Een draagtrui was ook wel handig, ik kreeg voor kerst een dunne draagtrui van het merk boba
- Een dikkere draagtrui was wel beter in de winter (ik kreeg voor de volgende kerst, de draagtrui van Lennylamb)
- Ik raakte verslaafd aan dippen (onduidelijk of dit illegaal is, maar je koopt lootjes bij diegene die de draagdoek wilt verkopen, voor een klein bedrag en je maakt daardoor kans op de draagdoek) en ik won (of kocht dus eigenlijk, voor een klein bedrag) een mooie draagdoek.
- Ik wilde een busjes doek en vond een super mooie, er was er nog maar 1 op voorraad en die kocht ik!

Mijn 'stash' bestaat dus nu uit:
- Een draagdoek van het merk Sweet2Wrap in maat 7 (rood/bruin)
- Een draagdoek van het merk Pinknova in maat 6 (wit, bruin zebra strepen)
- Een draagdoek van het merk Didymos in maat 5 (de regenboog busjes)
- Een draagdoek van het merk Nova Wovens in maat 4 (mint vlinders)
- Een ringsling van het merk Yaro
- Een draagzak van het merk Emeibaby
- Een draagtrui van het merk Boba
- Een draagtrui van het merk Lenny Lamb

 



Ik heb op mijn verlanglijstje nog staan dat ik graag draagdoeken wil proberen met verschillende 'blends' (elke combinatie van de verschillende stoffen (katoen, zijde, linnen, bamboe, repreve, wol, hennep) heeft zijn eigen eigenschappen, zachtheid en draagkracht) ik heb nu alleen maar katoenen draagdoeken. Graag zou ik een doekje met wol willen hebben voor de winter, aangezien Thijn iets later in de zomer is geboren dan Joris zou dat wel fijn zijn. Ook zou ik een andere draagzak willen, zodat Joris nog wat langer gedragen kan worden.

 

Mijn tips

Er zijn altijd verhitte discussies over wat nu wel of niet ergonomisch dragen is. Zo is face forward (met het gezichtje naar voren) niet ergonomisch, is het belangrijk dat je kindje met zijn knie-tjes hoger dan zijn billetjes zit (M-houding) maar ik ben geen draagconsulent.

1. win advies in bij andere draagouders en/of online, lees je goed in.

2. boek een consult bij een draagconsulent of ga langs bij een mamacafé in de buurt als er een informatieavond is over dragen (soms ook in ziekenhuizen of andere informatie dagen)

3. wordt lid van de facebookgroep draagpraat.

4. bij een draagconsulent kan je vaak ook doeken en dragers testen en voelen, je kan dit ook doen bij een aantal winkels door heel Nederland. 

 

5. Laat je niet verleiden door de speciale blends en de dure prijzen, goedkopere of tweede hands (zoals ik er dus twee heb) zijn net zo goed en soms zelfs beter!